นี่เป็นบทความน่าสนใจ
http://www.loaches.com/care/the-loach-almanac ขอบอกว่าภาพประกอบสุดยอดมาก
http://www.loaches.com/articles/is-this-the-best-loach-shop-in-the-world เห็นเขาว่าเป็นร้านขายloachesที่ดีที่สุด (ของเขานะ) ไม่รู้ว่าจะสู้ของเราได้รึเปล่า
http://www.loaches.com/articles/water-movement-in-the-loach-aquarium อันนี้เป็นDIYตู้น้ำไหลที่ผมอยากทำ แต่สุดท้ายก็ตัดใจทำแบบเบสิคดีกว่า ้hahaha ยากเกิ๊นน แต่อยากได้
http://www.loaches.com/articles/home-cooking-your-own-frozen-fishfood และอันนี้ อาหารทำเอง

ลองแปลดู เล่นๆ ถูกผิดยังไงโปรดอย่าถือสานาคร้าบ
เครื่องปรุงและอุปกรณ์
1) Black & Decker BL 4900.............................$79.77 เครื่องปั่น
2) 0.9 lb of Clam meat.................................. $3.99 (I have used Snail flesh too) หอยน้ำจืดแกะเปลือก
3) 1.56 lb of Pollock Fillet (or other White Fish)....$2.48 เนื้อปลา
4) 2 packets of Gelatin to set the mixture.
@ $2.39 for 4 sachets, we'll use 6, so...........$3.58 ผงวุ้น
5) 1 can of original V8 juice...........................$0.99 น้ำผลไม้100%
6) 2 340g packs of cooked Cocktail Shrimp.....$5.00 กุ้งแกะเปลือก
7) 300g chopped, frozen Spinach....................$0.97 ผักโขมสับแช่แข็ง
8 ) 1/2 tsp of garlic paste (not including this price...negligible) ผงกระเทียม หรือกระเทียมบด
9) 1 Banana..................................................$0.17 กล้วยหอม
10) 0.9 lb of Beef Liver...................................$0.91 ตับวัว
TOTAL COST..................................................$97.86
Less Blender cost...........................................$18.09
First make sure that all ingredients are fully defrosted. Use the liquid contained in the bags as extra liquid is required and this contains lots of goodness from the contents.
แรกเลยเราจะมาละลายน้ำแข็งเครืี่องปรุงต่างๆกันก่อน
You need a large saucepan to contain all the ingredients.
และสอง พวกหูดำ(หม้อ) ในที่นี้เขาใช้กระทะต้มซอสใบใหญ่แทน
First, liquidize the cooked shrimp in the blender. Add some of the packaging liquid to ease mixing. This will give you something like this. It is probably at about this stage that those with weak stomachs should look away.
หนึ่ง เอากุ้งต้มที่ละลายแล้วมาโยนลงเครื่องแล้วก็ปั่นๆๆ thr01
คำเตือน:ผู้ที่ ป.ญ.อ่อน จิตอ่อน เอ้ย กระเพาะไม่แข็งแรง ไม่ควรรับชม ผู้ปกครองที่ดูอยู่ที่บ้านควรให้คำแนะนำ

Next, liquidize the White Fish.
ต่อมา ก็ใส่ปลาลงไป [on_060]

Then pop the Beef Liver into the blender with a little V8 juice and liquidize. Right now you have something like a Dracula Cocktail.
ตามด้วยตับบีบให้เละรวมกับน้ำผลไม้ ในที่นี้เป็นน้ำมะเขือเทศสีแดงสวย ออกมาเป็น Dracularพันซ์

And pour into the saucepan with the other liquid ingredients.
ต่อมาก็เอามายำรวมกันในหม้อ

You will find that it is very heavy and sinks to the bottom.
แล้วคุณจะพบว่ามันเหมือนแกงน้ำยาขนาดไหน [on_026]
Next, liquidize the Clam or Snail flesh.
แล้วก็มาปั่นหอยต่อ die1

And pour into the saucepan with the other liquid ingredients (YUMMY!)
ใส่ลงไปในหม้อ อร่อย!? เอ็งชิมแล้วเรอะ

Add some V8 to the Spinach and liquidize.
ใส่น้ำผลไม้ที่เหลือกับผักโขมลงปั่นผสมกัน

Comes out very green.
ออกมาเป็น ผักเหมือนเดิม [งง]

Break up the Banana, add and liquidize.
ต่อมา ทุบกล้วย หักกล้วย เอะหรือเลิกกับกล้วย เอ่อ ปอกกล้วย? เหมือนเดิม ใส่ลงปั่นๆๆ

Add this mix to the saucepan.
แล้วก็เอาส่วนผสมที่ได้ไปใส่หม้อ

Starting to fill up. At this stage, add a half teaspoon of either crushed garlic or paste.
เริ่มจะเต็ม ขั้นตอนนี้ใส่กระเทียมที่มีลงไป
Garlic is a strong attractant.
อืม กระเทียม สวยมาก เอ้ย กลิ่นดีมาก กระเที้ยมกระเทียมเรยทีเดียว

Now working from the bottom, blend all the ingredients together. Because the Liver settled at the bottom, its strong red color gives a good guide to how well your mixing is working. Ensure that the mix has an even color and texture.
ผสมส่วนผสมทั้งหมดให้เข้ากันก่อน สังเกตจากสีแดงเลือดของตับ ต้องไม่เกาะกันเป็นก้อนๆ

Place on a low heat and, stirring continuously, bring to a boil. Reduce heat and allow to simmer for 10 minutes. Stir occasionally. The mixture will subtlly change color as the White fish and Liver cook. It is important that the Liver cooks thoroughly as it may easily foul aquarium water if not fully cooked.
เปิดไฟอ่อนๆค่อยๆคนไปเรื่อยๆจนสุกทั่ว ลดไฟแล้วปล่อยให้คลายร้อนลงสัก10นาทีพร้อมคนสักทีสองที ถึงขั้นตอนนี้ส่วนผสมก็จะเปลี่ยนสีไปเหมือนเนื้อปลากับตับสุก(ไม่แดงแล้ว)
คำเตือน ควรแน่ใจว่าตับสุกทั่วจนหมดแล้ว ไม่งั้นเวลาให้อาหารจะทำให้น้ำขุ่นง่ายมาก
Boil at least 2 cups of water and dissolve the 6 sachets of Gelatin. Pour into mixture and blend in very thoroughly. It is important to get an even mixing or areas of the mix may not set correctly.
ละลายผงวุ้นลงในน้ำต้มสัก 2ถ้วยแล้วใส่ลงไปผสมคนให้ทั่วๆไม่งั้นมันจะมีส่วนที่ไม่เกาะกันแล้วฟุ้งอีก [งง]
Let the boiled mixture stand for a while to cool. You will be touching the mixture through a bag, so avoid burns.
คำเตือน ระวังถูกลวก
For packaging and ease of use I use these Ziploc bags that self seal and unlock. This makes operation when frozen easy.
แบ่งใส่ถุงซิปล็อกเพื่อความสะดวกในการเก็บรักษา ใช้งาน ง่ายตอนแข็งแล้วอีกด้วย

Fill the bag this amount with hot mixture. I find that 6 large serving spoons is the right amount. Partially close the bag.
ใส่ยังไงก็ได้ระวังล้นตอนปิดถุง และพอให้หนาพอดีๆเวลาแผ่

Lay the bag on a flat work-surface and spread the mixture with the side of your hand up to the dotted line level. Evacuate any air from the bag, then zip shut. Then you can further spread the mixture to fill the bag.
กระจายส่วนผสมให้เต็มถุงและกำจัดอากาศตกค้างออกไปด้วย แล้วปิดถุง

You are looking for a fairly even thickness like this.
ความหนาที่ใช้ได้จะประมาณนี้

I got 9 bags out of this batch. Lay them on a flat surface to cool.
ทำครั้งนี้ได้9ถุงพอดี ตั้งรอให้เย็น

Once cooled to room temperature, place all the bags onto a flat supporting surface that will fit in your freezer. I use a glass cutting board, but any flat cutting board or baking sheet will work. I lay them alternately.
หาอะไรมารองมันหน่อย พอแช่จะได้ไม่เสียรูป

Place the bags on the flat surface in a supported horizontal position in the freezer.
เอาไปแช่ โดยวางในแนวนอน

Once frozen, they may be removed from the flat support and stored vertically. That way they do not take up a lot of room.
To use this food.
การใช้
If you do not make the thickness of the mixture within the bag too great it is quite easy to break off a chunk. I generally hold the frozen piece under water in the aquarium I am feeding till it thaws. The Gelatin keeps the mixture together when thawed and it sinks once defrosted so it is ideal for bottom-feeders
ถ้าทำไม่หนานักก็หักให้ปลากินได้เลย พอลงน้ำมันจะละลาเองยแต่ยังเกาะกันอยู่เพราะเจลลี่
My fish took to this food really well when I first made it. Some fish may take a little while to get used to it. All my fish go absolutely crazy for the stuff now. I feed it to Botiine loaches, Hillstream Loaches, Schistura species, Cichlids, Corydoras.....they all love it.
แรกๆปลาก็กินดีนะ แต่มีบางตัวกินน้อยพอหลังๆเริ่มชินก็กินแบบบ้าคลั่งเรยทีเดียว ฉันใช้อาหารนี้กับพวกปลาหมู ปลาผีเสื้อ ปลาค้อ ปลาหมอสี ปลาแพะ และปรากฏว่าพวกมันชอบมาก emb01